skip to Main Content
XML

XML

XML: Een Eenvoudige Introductie

XML, wat staat voor eXtensible Markup Language, is een taal die wordt gebruikt om informatie op het internet te structureren en te beschrijven. In dit artikel leren we wat XML is, waar het voor wordt gebruikt en hoe het werkt.

Wat is XML?

XML is een computertaal die wordt gebruikt om gegevens op een gestructureerde manier op te slaan en te delen. Het is een beetje als het bouwen van een huis, waarbij XML de blauwdrukken zijn die laten zien waar alles hoort.

Waarom Gebruiken We XML?

We gebruiken het voor veel verschillende dingen, waaronder:

 • Delen van Informatie: Het wordt vaak gebruikt om informatie tussen verschillende computersystemen te delen. Dit is handig als de systemen verschillende manieren hebben om met informatie om te gaan.
 • Opslaan van Gegevens: Het kan ook worden gebruikt om informatie op een gestructureerde manier op te slaan. Dit maakt het gemakkelijker om gegevens te zoeken en te gebruiken.
 • Website Ontwikkeling: Het wordt vaak gebruikt in webontwikkeling. Het kan helpen bij het organiseren en presenteren van gegevens op een website.

Hoe Werkt XML?

eXtensible Markup Language werkt door informatie te organiseren in wat we ‘elementen’ noemen. Elk element heeft een ’tag’, die een naam geeft aan het stukje informatie.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat we wat informatie hebben over een boek. We kunnen dit gebruiken om het zo te organiseren:

phpCopy code<boek>
  <titel>De Grote Gatsby</titel>
  <auteur>F. Scott Fitzgerald</auteur>
  <jaar>1925</jaar>
</boek>

In dit voorbeeld zijn ‘boek’, ’titel’, ‘auteur’ en ‘jaar’ allemaal tags. De informatie tussen de tags (‘De Grote Gatsby’, ‘F. Scott Fitzgerald’, en ‘1925’) zijn de waarden van die tags.

Wat Maakt XML Anders?

eXtensible Markup Language is speciaal omdat het flexibel en zelfverklarend is.

Flexibel: Het is flexibel omdat je je eigen tags kunt maken. Dit betekent dat je het kunt aanpassen aan de specifieke informatie die je wilt opslaan of delen.

Zelfverklarend: Het is zelfverklarend omdat de tags die je gebruikt, beschrijven wat de informatie is. In ons voorbeeld van het boek, kunnen we zien dat ‘De Grote Gatsby’ de titel van het boek is, omdat het tussen de ’titel’ tags staat.

XML Toepassingen in het Dagelijks Leven

XML is overal om ons heen, ook al zien we het niet altijd. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van hoe het wordt gebruikt in het dagelijks leven:

 • RSS-feeds: Heb je ooit een nieuwsfeed of blogabonnement gebruikt? Veel van deze gebruiken XML om artikelen en updates te structureren. Dit maakt het gemakkelijk voor apps en websites om de informatie op te halen en weer te geven.
 • Webdiensten: Veel webdiensten, zoals weersites of valutaconversietools, gebruiken XML om informatie uit te wisselen.
 • Documentopslag: Sommige programma’s, zoals Microsoft Word en Excel, gebruiken XML om documenten op te slaan. Dit helpt om de gegevens in het document te organiseren en maakt het gemakkelijker om te zoeken en te bewerken.

Hoe Leer Je eXtensible Markup Language?

Wil je meer leren over eXtensible Markup Language? Hier zijn een paar stappen om te beginnen:

 • Online Cursussen: Er zijn veel online cursussen die je kunnen helpen om XML te leren. Deze cursussen zullen je door de basisbeginselen van XML leiden en je laten zien hoe je het in de praktijk kunt brengen.
 • Boeken en Handleidingen: Er zijn ook veel boeken en online handleidingen over XML. Deze kunnen dieper ingaan op bepaalde onderwerpen en je helpen om een beter begrip van XML te krijgen.
 • Oefenen: De beste manier om te leren is door te doen. Probeer een eenvoudig XML-document te maken en te experimenteren met verschillende tags en elementen.

Aan de slag!

eXtensible Markup Language is een krachtig en veelzijdig hulpmiddel dat een cruciale rol speelt in de moderne technologie. Of je nu een ontwikkelaar bent die complexe webtoepassingen bouwt, of iemand die gewoon beter wil begrijpen hoe het internet werkt, het begrijpen van eXtensible Markup Language is een waardevolle vaardigheid. Hopelijk heeft dit artikel je een beter inzicht gegeven in wat het is en hoe het werkt.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top