skip to Main Content
Web Accessibility

Web accessibility

Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken

Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een handicap. In dit artikel leer je wat webtoegankelijkheid is, waarom het belangrijk is, en hoe je je website toegankelijk kunt maken.

Wat is Webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid betekent dat websites, tools, en technologieën zijn ontworpen en ontwikkeld zodat mensen met een handicap ze kunnen gebruiken. Dit omvat visuele, auditieve, fysieke, spraak-, cognitieve, en neurologische handicaps. Ook mensen zonder handicap, zoals ouderen, mensen met tijdelijke handicaps (zoals een gebroken arm) of mensen die in een luidruchtige omgeving werken, hebben baat bij toegankelijke websites.

Waarom is Webtoegankelijkheid Belangrijk?

Webtoegankelijkheid is om verschillende redenen belangrijk:

 • Gelijke Rechten: Iedereen heeft het recht om informatie en diensten op het web te gebruiken. Dit is zelfs een wettelijke verplichting in veel landen.
 • Groter Bereik: Door je website toegankelijk te maken, kun je een grotere doelgroep bereiken, inclusief de miljoenen mensen wereldwijd die een vorm van handicap hebben.
 • SEO: Toegankelijke websites zijn vaak ook beter voor zoekmachines. Bijvoorbeeld, als je afbeeldingen correct labelt voor visueel gehandicapten, help je ook zoekmachines begrijpen wat de afbeelding is.
 • Bruikbaarheid: Veel praktijken voor webtoegankelijkheid maken je website ook gebruiksvriendelijker voor alle bezoekers.

Hoe Maak Je Je Website Toegankelijk?

Het maken van een toegankelijke website kan technisch zijn, maar hier zijn enkele basistips:

 • Zorg voor een Duidelijke Structuur: Gebruik duidelijke koppen, lijsten en andere formaten om de structuur van je website aan te geven. Dit helpt mensen en zoekmachines om je website te begrijpen en te navigeren.
 • Gebruik Alternatieve Tekst voor Afbeeldingen: Alternatieve tekst beschrijft een afbeelding voor mensen die deze niet kunnen zien. Dit is nuttig voor blinde mensen, maar ook voor mensen die een trage internetverbinding hebben of wanneer een afbeelding niet kan worden geladen.
 • Zorg voor Voldoende Contrast: Tekst moet genoeg contrast hebben met de achtergrondkleur, zodat mensen met een slecht zicht het kunnen lezen. Er zijn online tools beschikbaar om het contrast te controleren.
 • Maak Je Website Bedienbaar met een Toetsenbord: Sommige mensen kunnen een muis of touchscreen niet gebruiken en zijn afhankelijk van een toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen van je website kunnen worden bediend met een toetsenbord.
 • Gebruik Eenvoudige Taal: Niet iedereen begrijpt complexe taal of jargon. Probeer je taal zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te houden.
 • Bied Ondertiteling en Transcripties: Als je video’s of audio op je website gebruikt, bied dan ondertiteling of transcripties voor mensen die doof of slechthorend zijn.
 • Test Je Website: Het is belangrijk om je website te testen om er zeker van te zijn dat deze toegankelijk is. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook professionele diensten die dit kunnen doen.

Meer Over Webtoegankelijkheid

Er is nog veel meer te leren over webtoegankelijkheid. Bijvoorbeeld, er zijn verschillende richtlijnen en standaarden voor webtoegankelijkheid, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen zijn gemaakt door experts van over de hele wereld en geven gedetailleerde aanbevelingen over hoe je je website toegankelijk kunt maken.

Er zijn ook veel tools en hulpmiddelen die je kunnen helpen met webtoegankelijkheid. Zo zijn er tools die je website kunnen scannen om mogelijke toegankelijkheidsproblemen te vinden. Er zijn ook hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het maken van toegankelijke content, zoals tekstverwerkers die controleren op duidelijke taal of plugins die je helpen bij het toevoegen van alternatieve tekst aan afbeeldingen.

Bovendien zijn er veel organisaties en gemeenschappen die zich inzetten voor webtoegankelijkheid. Ze bieden vaak gratis hulpmiddelen, handleidingen, en opleidingen aan. Door te leren van deze bronnen en in gesprek te gaan met anderen die geïnteresseerd zijn in webtoegankelijkheid, kun je je kennis en vaardigheden verbeteren.

Aan de slag!

Webtoegankelijkheid kan in het begin misschien overweldigend lijken, maar elke stap die je neemt om je website toegankelijker te maken is waardevol. Vergeet niet dat toegankelijkheid niet alleen over handicap gaat. Het gaat over het toegankelijk maken van je website voor iedereen, ongeacht hun situatie of omstandigheden.

Dus waarom begin je niet vandaag nog met het toegankelijker maken van je website? Het kan een positieve invloed hebben op je gebruikers, je bedrijf, en de wereld. Met de juiste kennis en hulpmiddelen, is webtoegankelijkheid binnen ieders bereik. En onthoud: een toegankelijk web is een beter web voor iedereen.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top