skip to Main Content
ARIA

ARIA

Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen

Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd gemakkelijk te gebruiken voor iedereen. Voor mensen met beperkingen kan het soms een uitdaging zijn. Dit is waar Accessible Rich Internet Applications in beeld komt.

Wat is ARIA?

ARIA staat voor Accessible Rich Internet Applications. Het is een set van speciale codes die je aan je website kunt toevoegen om deze toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen. Met Accessible Rich Internet Applications kunnen ontwikkelaars duidelijk maken wat er gebeurt op een website, zodat hulptechnologieën, zoals schermlezers, het aan hun gebruikers kunnen vertellen.

Wat zijn ARIA attributen?

ARIA attributen zijn de speciale codes die je aan je website toevoegt om deze toegankelijker te maken. Er zijn drie hoofdtypen:

 • Rollen: Deze definiëren wat een element op een webpagina is of doet. Bijvoorbeeld, een rol kan aangeven dat een element een knop is, een navigatiebalk, of een dialoogvenster.
 • Eigenschappen: Deze geven meer informatie over een element en zijn gedrag. Bijvoorbeeld, een eigenschap kan aangeven dat een knop momenteel is ingeschakeld of uitgeschakeld.
 • Toestanden: Deze geven de huidige staat van een element aan. Bijvoorbeeld, een toestand kan aangeven dat een menu is uitgeklapt of ingeklapt.

Waarom zijn Accessible Rich Internet Applications Attributen Belangrijk?

Accessible Rich Internet Applications attributen zijn belangrijk omdat ze het web toegankelijker maken. Met Accessible Rich Internet Applications kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun websites en applicaties begrijpelijk en bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen.

Accessible Rich Internet Applications attributen kunnen bijvoorbeeld een schermlezer vertellen wat er op een webpagina gebeurt. Zo kan een blind persoon weten wanneer er een dialoogvenster opent, of wanneer een menu uitklapt.

Hoe Gebruik je Accessible Rich Internet Applications Attributen?

Het gebruiken van Accessible Rich Internet Applications attributen kan ingewikkeld zijn, omdat je ze op de juiste manier moet toepassen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 • Leer over ARIA: Voordat je ARIA attributen gaat gebruiken, is het belangrijk om te leren wat ze zijn en hoe ze werken. Er zijn veel bronnen op internet waar je meer kunt leren over ARIA.
 • Kies de Juiste Attributen: Niet alle ARIA attributen zijn nodig voor elk element op je website. Het is belangrijk om de juiste attributen te kiezen die passen bij wat je wilt bereiken.
 • Test je Website: Nadat je ARIA attributen hebt toegepast, is het belangrijk om je website te testen om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Je kunt hulptechnologieën zoals schermlezers gebruiken om te testen.
 • Voer een Toegankelijkheidscontrole uit: Er zijn hulpmiddelen die je website kunnen controleren op toegankelijkheidsproblemen. Deze tools kunnen je helpen om eventuele problemen op te sporen en op te lossen.
 • Blijf op de Hoogte: ARIA en webtoegankelijkheid zijn voortdurend in ontwikkeling. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en best practices.

Voorbeelden van ARIA Attributen

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe ARIA attributen kunnen worden gebruikt:

 • ARIA-Rol: Een ‘rol’ attribuut kan aan een element worden toegevoegd om aan te geven wat het is. Bijvoorbeeld, <div role="navigation"> zou aangeven dat het div-element een navigatie-element is.
 • ARIA-Eigenschap: Een ‘eigenschap’ attribuut geeft meer informatie over een element. Bijvoorbeeld, <button aria-disabled="true"> zou aangeven dat de knop momenteel uitgeschakeld is.
 • ARIA-Toestand: Een ’toestand’ attribuut geeft de huidige staat van een element aan. Bijvoorbeeld, <div aria-expanded="false"> zou aangeven dat het div-element (bijvoorbeeld een menu) momenteel is ingeklapt.

Aan de slag!

ARIA attributen zijn een krachtig hulpmiddel om het web toegankelijker te maken voor iedereen. Hoewel het gebruik van Accessible Rich Internet Applications enige kennis en ervaring vereist, is het een belangrijk onderdeel van het creëren van een web dat voor iedereen werkt. Door ARIA attributen te leren en te gebruiken, kun je helpen om het internet een meer inclusieve plaats te maken.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top