skip to Main Content
WCAG

WCAG

Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG

Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom is het belangrijk dat websites zo ontworpen zijn dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Dit is waar WCAG, of Web Content Accessibility Guidelines, om de hoek komen kijken. In dit artikel gaan we in op wat WCAG is, waarom het belangrijk is en hoe je er aan kunt voldoen.

Wat is WCAG?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Het zijn richtlijnen die ontworpen zijn om ervoor te zorgen dat websites toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een handicap. Web Content Accessibility Guidelines is ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C), een internationale organisatie die standaarden voor het web ontwikkelt.

Web Content Accessibility Guidelines is opgedeeld in drie niveaus van toegankelijkheid: A, AA en AAA. Niveau A is het laagste niveau van toegankelijkheid, terwijl niveau AAA het hoogste niveau is.

Waarom is WCAG belangrijk?

WCAG is belangrijk omdat het helpt om het web toegankelijker te maken voor iedereen. Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 15% van de mensen in de wereld een soort handicap. Dit betekent dat er miljoenen mensen zijn die moeite kunnen hebben met het gebruiken van websites die niet toegankelijk zijn.

Het volgen van Web Content Accessibility Guidelines kan ook andere voordelen hebben. Het kan bijvoorbeeld helpen om je website te verbeteren voor zoekmachines. Veel van de richtlijnen, zoals het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen en het zorgen voor voldoende contrast, kunnen ook helpen om je website beter te laten scoren in zoekmachines.

Hoe voldoe je aan WCAG?

Voldoen aan Web Content Accessibility Guidelines kan complex zijn, maar hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:

 • Leer de Richtlijnen: Het eerste dat je moet doen is de richtlijnen van WCAG leren. De W3C heeft een gedetailleerde gids voor WCAG die je kunt gebruiken om te begrijpen wat elke richtlijn betekent.
 • Voer een Audit uit: Het kan nuttig zijn om een toegankelijkheidsaudit van je website uit te voeren. Dit kan je helpen om te identificeren welke delen van je website niet voldoen aan WCAG.
 • Maak een Plan: Als je eenmaal weet welke delen van je website verbeterd moeten worden, maak dan een plan om deze problemen aan te pakken. Dit kan het herontwerpen van bepaalde delen van je website omvatten, of het aanpassen van je content om aan de richtlijnen te voldoen.
 • Implementeer Veranderingen: Voer de nodige veranderingen uit om je website toegankelijker te maken. Dit kan tijd kosten, maar het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je website toegankelijk is voor iedereen.Test je Website: Nadat je
 • Test je Website: Nadat je de veranderingen hebt doorgevoerd, is het belangrijk om je website te testen om te zorgen dat hij nu toegankelijk is. Je kunt hiervoor speciale hulpmiddelen gebruiken, of je kunt mensen met verschillende soorten handicaps vragen om je website te testen.
 • Houd je Website bij: Toegankelijkheid is geen eenmalige taak. Het is belangrijk om je website regelmatig te controleren en bij te werken om ervoor te zorgen dat hij blijft voldoen aan de WCAG-richtlijnen.

Voorbeelden van Web Content Accessibility Guidelines

Hier zijn enkele voorbeelden van de soorten richtlijnen die je in Web Content Accessibility Guidelines zult vinden:

 • Tekstalternatieven: Zorg voor tekstalternatieven voor niet-tekstuele content, zoals afbeeldingen. Dit maakt het mogelijk voor mensen met een visuele handicap om de content te begrijpen.
 • Tijdgebonden Media: Bied alternatieven voor tijdgebonden media, zoals ondertiteling voor video’s. Dit helpt mensen met gehoorproblemen.
 • Navigeerbaar: Zorg ervoor dat gebruikers kunnen navigeren en content kunnen vinden op een makkelijke manier. Dit is vooral belangrijk voor mensen die geen muis kunnen gebruiken.
 • Leesbaar: Maak je tekstcontent gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Gebruik duidelijke lettertypes en kleuren die een goed contrast hebben met de achtergrond.
 • Voorspelbaar: Zorg ervoor dat de werking van je website voorspelbaar is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen plotselinge veranderingen in de content of navigatie moet hebben zonder de gebruiker te waarschuwen.

Aan de slag!

WCAG speelt een cruciale rol in het creëren van een internet dat toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen. Hoewel het voldoen aan deze richtlijnen complex kan lijken, is het een investering die de moeite waard is. Niet alleen helpt het mensen met een handicap om toegang te krijgen tot je content, maar het kan ook helpen om de algehele kwaliteit van je website te verbeteren. Begin vandaag nog met het leren over Web Content Accessibility Guidelines en maak het internet een meer toegankelijke plek!

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top