skip to Main Content
RDFa

RDFa

RDFa: Een Introductie tot Rijke Data voor je Website

Heb je ooit gehoord van RDFa, maar weet je niet precies wat het is of hoe het werkt? Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel leer je er meer over en waarom het belangrijk is. Daarnaast hoe je het kunt gebruiken en toepassen op je website.

Wat is RDFa?

RDFa staat voor ‘Resource Description Framework in Attributes’. Dit is een techniek waarmee je extra informatie kunt toevoegen aan de HTML van je website. Deze extra informatie, ook wel ‘metadata’ genoemd, helpt zoekmachines zoals Google om beter te begrijpen wat er op je website staat.

Waarom is RDFa Belangrijk?

RDFa is belangrijk omdat het zoekmachines helpt om je website beter te begrijpen. Met Resource Description Framework in Attributes kun je duidelijk maken wat bepaalde stukken van je website betekenen. Bijvoorbeeld, je kunt RDFa gebruiken om aan te geven dat een bepaald nummer een telefoonnummer is, of dat een bepaalde tekst de naam is van een persoon. Dit helpt zoekmachines om je website beter te indexeren en kan je helpen om hoger te ranken in zoekresultaten.

Hoe Gebruik je Het?

Het gebruiken van Resource Description Framework in Attributes kan een beetje technisch zijn, maar hier is een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen:

 • Kies de Informatie: Begin met het kiezen van de informatie die je wilt markeren met RDFa. Dit kan bijvoorbeeld een naam, adres, of telefoonnummer zijn.
 • Voeg de RDFa Toe: Voeg de RDFa toe aan je HTML. Dit doe je door speciale attributen toe te voegen aan de HTML-tags van de informatie die je hebt gekozen. Bijvoorbeeld, om aan te geven dat een stuk tekst een naam is, kun je het ‘vcard:fn’ attribuut gebruiken.
 • Controleer je Werk: Nadat je de RDFa hebt toegevoegd, controleer dan of het correct is. Je kunt online tools gebruiken om je RDFa te controleren.

Voorbeeld van Resource Description Framework in Attributes

Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe Resource Description Framework in Attributes eruit kan zien in HTML:

phpCopy code<div vocab="http://schema.org/" typeof="Person">
 <span property="name">Jan Jansen</span>
 <span property="jobTitle">Bakker</span>
</div>

In dit voorbeeld is ‘Jan Jansen’ gemarkeerd als een naam, en ‘Bakker’ als een baantitel. Zoekmachines zoals Google kunnen deze RDFa gebruiken om te begrijpen dat ‘Jan Jansen’ een persoon is en dat zijn baan bakker is.

Belang van RDFa voor SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is essentieel voor de zichtbaarheid van je website op het internet. Een van de manieren waarop RDFa kan bijdragen aan SEO is door je website leesbaarder te maken voor zoekmachines. Zoekmachines zijn afhankelijk van informatie (ook wel ‘metadata’) die in de HTML-code van een website is ingebed om te bepalen wat de website inhoudt en welke informatie het meest relevant is voor een zoekopdracht. Resource Description Framework in Attributes zijn een manier om deze metadata te coderen, zodat zoekmachines makkelijker kunnen begrijpen waar de content over gaat.

Veelgestelde Vragen over RDFa

Wat zijn de voordelen van het gebruik van RDFa?

Het gebruik van Resource Description Framework in Attributes kan helpen bij het verbeteren van je SEO. Het kan ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen, wat kan leiden tot hogere rankings in zoekresultaten. Het kan ook helpen om de zichtbaarheid van je website te vergroten en de gebruikerservaring te verbeteren.

Is het moeilijk om RDFa toe te voegen aan mijn website?

Het kan een beetje technisch zijn om Resource Description Framework in Attributes toe te voegen aan je website. Het vereist een basisbegrip van HTML. Echter, er zijn veel hulpmiddelen en bronnen beschikbaar om je te helpen.

Kan ik RDFa gebruiken op elke website?

Ja, Resource Description Framework in Attributes kunnen worden toegevoegd aan elke website die HTML gebruikt.

Aan de slag!

RDFa, of ‘Resource Description Framework in Attributes’, is een techniek die extra informatie toevoegt aan de HTML van je website om zoekmachines beter te laten begrijpen wat er op je website staat. Het gebruiken van RDFa kan helpen om je SEO te verbeteren en je website meer zichtbaar te maken op het internet. Hoewel het toevoegen van Resource Description Framework in Attributes aan je website een beetje technisch kan zijn, zijn er veel bronnen beschikbaar om je te helpen. Met een beetje oefening kan je de kracht van RDFa benutten om je website te laten opvallen in de wereld van het internet.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top