skip to Main Content
Microdata

Microdata

Microdata: Wat het is en Hoe het te Gebruiken

Je hebt misschien wel eens van ‘microdata’ gehoord als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je website. Maar wat is microdata precies, en hoe gebruik je het? Dat leggen we uit in dit artikel!

Wat is Microdata?

Microdata is een soort code die je aan je webpagina’s kunt toevoegen om zoekmachines meer informatie te geven over je content. Deze extra informatie helpt zoekmachines te begrijpen wat er op je pagina staat. Dit kan helpen om je website hoger te laten scoren in zoekresultaten.

Microdata is een vorm van ‘gestructureerde data’. Dit betekent dat de informatie is georganiseerd op een manier die makkelijk te begrijpen is voor computers.

Waarom is Microdata Belangrijk?

Microdata is belangrijk om een paar redenen:

 • SEO: Microdata kan helpen om je website hoger te laten scoren in zoekresultaten. Het geeft zoekmachines meer informatie over je content, waardoor ze je website beter kunnen begrijpen.
 • Betere zichtbaarheid: Microdata kan ook je content meer zichtbaar maken in zoekresultaten. Zoekmachines kunnen de informatie die je geeft met microdata gebruiken om ‘rijke resultaten’ te maken. Dit zijn zoekresultaten met extra informatie, zoals sterbeoordelingen of prijzen.
 • Betere gebruikerservaring: Door zoekmachines meer informatie te geven over je content, kunnen ze gebruikers betere zoekresultaten geven. Dit kan de ervaring van gebruikers verbeteren.

Hoe Gebruik je het?

Het gebruiken van microdata kan een beetje technisch zijn, maar het is niet te moeilijk als je de basis begrijpt. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Kies je Itemscope: Een ‘itemscope’ is een soort content die je wilt markeren met microdata. Dit kan van alles zijn, van een recept tot een product dat je verkoopt. Er zijn veel verschillende soorten itemscope die je kunt kiezen.
 • Kies je Itemprop: Een ‘itemprop’ is een specifiek stukje informatie over je itemscope. Bijvoorbeeld, als je itemscope een boek is, dan kunnen je itemprops dingen zijn zoals de titel van het boek, de auteur, en de publicatiedatum.
 • Voeg de Microdata toe aan je HTML: Als je je itemscope en itemprops hebt gekozen, voeg je de microdata toe aan de HTML van je webpagina. Dit doe je door de itemscope en itemprops in de juiste tags te plaatsen.

Voorbeeld van Microdata

Laten we zeggen dat we een webpagina hebben over een boek dat we verkopen. We kunnen microdata gebruiken om zoekmachines meer informatie te geven over dit boek. Hier is een voorbeeld van hoe dit eruit zou kunnen zien:

phpCopy code<div itemscope itemtype="http://schema.org/Book">
 <h1 itemprop="name">De Grote Avonturen van Klaas</h1>
 <p itemprop="author">Geschreven door Jan Jansen</p>
 <p itemprop="datePublished">Gepubliceerd in 2022</p>
</div>

In dit voorbeeld is onze itemscope een boek, en onze itemprops zijn de naam van het boek, de auteur en de publicatiedatum. Door deze informatie te markeren met microdata, kunnen zoekmachines deze details beter begrijpen.

Het is belangrijk op te merken dat microdata niet direct zichtbaar is voor mensen die je website bezoeken. Het is alleen bedoeld voor zoekmachines en andere computers die je website lezen.

Microdata en Schema.org

Je hebt misschien gemerkt dat we “http://schema.org/Book” hebben gebruikt in ons voorbeeld. Dit is omdat microdata vaak wordt gebruikt in combinatie met Schema.org.

Schema.org is een project dat is gestart door Google, Bing, Yahoo! en Yandex. Het doel van het project is om een gemeenschappelijke set van types voor gestructureerde data te creëren. Deze types kunnen worden gebruikt om je microdata te organiseren en te standaardiseren.

Er zijn veel verschillende soorten die je kunt gebruiken op Schema.org, van “Book” tot “Recipe” tot “Person”. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste itemscope en itemprops te kiezen voor je microdata.

Aan de slag!

Microdata is een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van je website en het beter zichtbaar maken van je content in zoekresultaten. Het kan een beetje technisch zijn om te gebruiken, maar de voordelen zijn de moeite waard. Door microdata te begrijpen en te gebruiken, kun je een stap vooruit zetten in de wereld van SEO en digitale marketing.

Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van microdata en begin vandaag nog met het verbeteren van je website!

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top