skip to Main Content
JSON-LD

JSON-LD

Inleiding tot JSON-LD

Je hebt misschien wel eens gehoord van JSON-LD, maar wat betekent dat precies? In dit artikel leer je wat JSON-LD is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is JSON-LD?

JSON-LD staat voor JavaScript Object Notation for Linked Data. Het is een manier om gegevens te structureren zodat machines, zoals zoekmachines, het gemakkelijk kunnen begrijpen. Met JSON-LD kun je belangrijke informatie over je website, zoals de naam, het adres, en de openingstijden van je bedrijf, op een manier presenteren die zoekmachines begrijpen.

Waarom is JSON-LD Belangrijk?

JSON-LD is belangrijk om een paar redenen:

 • SEO: Door het gebruik van JSON-LD kunnen zoekmachines beter begrijpen wat er op je website staat. Dit kan helpen om je website hoger te laten ranken in de zoekresultaten.
 • Uitgebreide resultaten: JSON-LD kan ook worden gebruikt om ‘uitgebreide resultaten’ te creëren in Google. Dit zijn zoekresultaten met extra informatie, zoals beoordelingen, prijzen en meer.
 • Gegevens delen: JSON-LD maakt het gemakkelijk om gegevens te delen tussen verschillende websites en applicaties.

Hoe Gebruik je JSON-LD?

Het gebruiken van JSON-LD kan in eerste instantie wat ingewikkeld lijken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je het eenmaal onder de knie hebt. Hier zijn de basisstappen:

 • Kies je Schema: Een ‘schema’ is een soort sjabloon dat bepaalt welke soorten gegevens je kunt opnemen in je JSON-LD. Er zijn veel verschillende schema’s beschikbaar, afhankelijk van wat je wilt beschrijven. Enkele voorbeelden zijn ‘Person’, ‘Organization’, en ‘Event’.
 • Vul je Gegevens in: Vul de gegevens in die overeenkomen met je gekozen schema. Bijvoorbeeld, als je het ‘Person’-schema gebruikt, kun je gegevens zoals naam, geboortedatum, en contactgegevens invullen.
 • Voeg je JSON-LD toe aan je Website: Voeg je voltooide JSON-LD-code toe aan de HTML van je website. Dit kan meestal gedaan worden in de ‘head’-sectie van je website.

Voorbeeld van JSON-LD

Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe JSON-LD eruit ziet:

jsonCopy code<script type="application/ld+json">
{
 "@context": "https://schema.org",
 "@type": "Person",
 "name": "Jan Janssen",
 "jobTitle": "Web Developer",
 "telephone": "(012) 345-6789",
 "url": "https://www.janjanssen.nl"
}
</script>

In dit voorbeeld gebruiken we het ‘Person’-schema om informatie over een persoon te geven, waaronder de naam, de functie, het telefoonnummer en de website.

Tips voor het Gebruik van JSON-LD

Als je net begint met JSON-LD, kunnen de volgende tips nuttig zijn:

 • Leer over Schema’s: Neem de tijd om te leren over de verschillende soorten schema’s die beschikbaar zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Je kunt de volledige lijst van schema’s vinden op de website Schema.org.
 • Gebruik Validatietools: Er zijn online tools beschikbaar, zoals de Google Structured Data Testing Tool, die je JSON-LD-code kunnen controleren en je laten weten of er fouten zijn.
 • Denk aan Je Gebruikers: Hoewel JSON-LD voornamelijk is bedoeld voor machines, is het nog steeds belangrijk om aan je gebruikers te denken. Zorg ervoor dat de informatie die je in je JSON-LD opneemt, nuttig en relevant is voor de mensen die je website bezoeken.

Soorten Schema’s

Er zijn honderden verschillende soorten schema’s die je kunt gebruiken in je JSON-LD, afhankelijk van wat je wilt beschrijven. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Organization: Dit schema kan worden gebruikt om een organisatie of bedrijf te beschrijven. Je kunt gegevens opnemen zoals de naam van het bedrijf, de locatie, het logo, en de contactgegevens.
 • Person: Dit schema is bedoeld om een persoon te beschrijven. Je kunt gegevens opnemen zoals de naam, de functie, en de contactgegevens.
 • Event: Dit schema kan worden gebruikt om een evenement te beschrijven, zoals een concert of conferentie. Je kunt gegevens opnemen zoals de naam van het evenement, de datum, de locatie en de prijs van de tickets.
 • Product: Dit schema is ideaal voor e-commerce websites. Je kunt gegevens over een product opnemen, zoals de naam, de prijs, de beschrijving, en de beoordelingen.

Aan de slag!

Met JSON-LD kun je gegevens op je website structureren op een manier die voor zoekmachines gemakkelijk te begrijpen is. Dit kan helpen om je SEO te verbeteren, rijkere zoekresultaten te creëren en de gebruikerservaring te verbeteren. Hoewel het misschien een beetje ingewikkeld lijkt in het begin, wordt het gemakkelijker met oefening en kan het een zeer waardevolle toevoeging aan je website zijn.

Dus, of je nu een eigenaar van een klein bedrijf bent die meer verkeer naar je website wilt trekken, of een webontwikkelaar die op zoek is naar manieren om je websites te optimaliseren, het is de moeite waard om meer te leren over JSON-LD en hoe je het kunt gebruiken.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top