skip to Main Content
Schema Markup

Schema Markup

Schema Markup: Je Website Begrijpelijker Maken voor Zoekmachines

Heb je ooit gehoord van ‘schema markup’, maar weet je niet precies wat het betekent? Geen zorgen, je bent niet de enige. In dit artikel leggen we uit wat opmaak volgens het Schema principe is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is Schema Markup?

Schema markup is een soort code die je aan je website toevoegt om zoekmachines meer te vertellen over je pagina’s. Het is als een extra uitleg die helpt om je website beter te begrijpen. Opmaak volgens het Schema principe is gebaseerd op het schema.org-project, een samenwerking tussen Google, Bing, Yahoo! en Yandex.

Waarom is opmaak volgens het Schema principe Belangrijk?

Opmaak volgens het Schema principe is belangrijk om drie redenen:

 • Betere Zoekresultaten: Schema markup kan helpen om je website opvallender te maken in de zoekresultaten. Het kan extra informatie toevoegen aan je zoekresultaten, zoals beoordelingen, prijzen en afbeeldingen. Dit kan je website aantrekkelijker maken en meer klikken opleveren.
 • Verbeterde Begrijpelijkheid: Schema markup helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen. Dit kan helpen om je website nauwkeuriger te weergeven in de zoekresultaten.
 • SEO: Hoewel het geen directe ranking factor is, kan schema markup helpen om je SEO te verbeteren door het verstrekken van meer gedetailleerde en nauwkeurige informatie aan zoekmachines.

Hoe Gebruik je Schema Markup?

Het gebruiken van opmaak volgens het Schema principe kan een beetje technisch zijn, maar hier zijn de basisstappen:

 1. Kies het Type Schema opmaak: Er zijn veel verschillende soorten schema opmaak voor verschillende soorten content, zoals artikelen, producten, evenementen en recepten. Kies het type dat het beste past bij de inhoud van je pagina.
 2. Maak je Schema opmaak: Je kunt je schema opmaak maken met behulp van een tool zoals Google’s Structured Data Markup Helper. Deze tool kan je helpen om de juiste code te maken.
 3. Voeg de Schema Markup Toe aan Je Website: Zodra je je schema opmaak hebt, moet je het toevoegen aan de HTML van je website. Dit kan een beetje technisch zijn, dus je moet misschien de hulp inroepen van een webontwikkelaar.
 4. Test je Schema Markup: Nadat je je schema opmaak hebt toegevoegd, kun je het testen met een tool zoals Google’s Structured Data Testing Tool. Deze tool kan je laten zien of je het correct hebt ingevuld.

Voorbeelden van Schema Markup

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe schema opmaak eruit kan zien in de zoekresultaten:

 • Producten: Als je schema markup gebruikt voor een product, kan het informatie toevoegen zoals prijs, beschikbaarheid en beoordelingen aan je zoekresultaten.
 • Artikelen: Voor artikelen kan schema markup extra informatie toevoegen zoals de auteur, de publicatiedatum en een afbeelding.
 • Recepten: Voor recepten kan schema markup informatie toevoegen zoals bereidingstijd, beoordelingen en voedingsinformatie.

Hoe Scehma Markup Jouw Website Kan Helpen

Schema opmaak is een krachtig hulpmiddel om je website begrijpelijker te maken voor zoekmachines. Het kan helpen om je zoekresultaten opvallender te maken en kan je SEO verbeteren. Hoewel het een beetje technisch kan zijn, is het de moeite waard om te leren hoe je schema opmaak kunt gebruiken om het meeste uit je website te halen.

In de toekomst kan het gebruik van schema opmaak nog belangrijker worden, aangezien zoekmachines steeds geavanceerder worden en steeds meer waarde hechten aan gedetailleerde en nauwkeurige informatie. Door te investeren in schema opmaak, kun je ervoor zorgen dat je website klaar is voor de toekomst van zoekmachine-optimalisatie (SEO).

Aan de slag!

Als je begint met schema opmaak , begin dan klein. Kies één soort schema om te testen en te leren hoe het werkt. Als je eenmaal comfortabel bent met één soort schema, kun je beginnen met het uitproberen van anderen.

Het belangrijkste is om te blijven leren en experimenteren. Zoekmachine-optimalisatie is een snel veranderend veld, en het is belangrijk om bij te blijven met de nieuwste trends en technieken. Dus duik erin, begin met het leren over schema opmaak, en kijk hoe het kan helpen om je website te verbeteren.

Als je vragen of opmerkingen hebt over schema markup, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn hier om te helpen en we horen graag van je. Veel succes met je schema opmaak avontuur!

Blijf leren, blijf groeien en blijf je website verbeteren. Met schema markup heb je nog een extra hulpmiddel in je SEO-gereedschapskist om je te helpen slagen in de digitale wereld.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top