skip to Main Content
RSS

RSS

RSS: De Kracht van Eenvoudig Webcontent Volgen

Misschien heb je wel eens gehoord van RSS, maar weet je niet precies wat het is of hoe je het kunt gebruiken. In dit artikel leggen we je alles uit: wat het is, waarom het nuttig is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is RSS?

RSS staat voor ‘Really Simple Syndication’. Het is een technologie die wordt gebruikt om veranderingen op websites bij te houden. Met RSS kun je updates van je favoriete websites krijgen zonder dat je die websites steeds opnieuw hoeft te bezoeken.

Denk aan Really Simple Syndication als een persoonlijke nieuwslezer voor het internet. Het verzamelt nieuwe artikelen, blogposts, podcasts, of andere inhoud van websites die je kiest, en presenteert deze op één plek voor jou om te lezen of te luisteren.

Waarom is RSS Nuttig?

Er zijn een paar redenen waarom Really Simple Syndication erg handig kan zijn:

 • Tijd besparen: In plaats van telkens terug te gaan naar elke website om te zien of er iets nieuws is, laat je Really Simple Syndication het werk doen. De updates komen naar jou toe!
 • Georganiseerd blijven: Met Really Simple Syndication hoef je niet meer te onthouden welke websites je wilt bezoeken. Je kunt al je favoriete bronnen toevoegen aan je RSS-lezer en ze allemaal op één plek bekijken.
 • Gemak: Met RSS kun je updates krijgen waar en wanneer je maar wilt, op je computer, tablet of telefoon.

Hoe Werkt RSS?

Really Simple Syndication werkt met twee belangrijke onderdelen: de RSS-feed en de RSS-lezer.

 • RSS-feed: Een feed is een bestand op een website dat informatie bevat over de inhoud van die website. Elke keer dat er nieuwe inhoud op de website wordt geplaatst, wordt de RSS-feed bijgewerkt met die informatie.
 • RSS-lezer: Een lezer is een programma of een app waarmee jefeeds kunt lezen. Je kunt verschillende feeds toevoegen aan je lezer, en het zal de feeds voor je verzamelen en ordenen.

Hoe Gebruik Je RSS?

Om Really Simple Syndication te gebruiken, moet je eerst een RSS-lezer vinden. Er zijn veel verschillende lezers beschikbaar, zowel gratis als betaald, voor verschillende apparaten. Enkele populaire opties zijn Feedly, The Old Reader, en Inoreader.

Als je eenmaal een lezer hebt gekozen, is het tijd om feeds toe te voegen. Dit doe je meestal door naar de website te gaan die je wilt volgen, op zoek te gaan naar het Really Simple Syndication-icoon (meestal oranje met een witte radiogolf-afbeelding), erop te klikken, en de URL van de feed te kopiëren. Daarna ga je terug naar je Really Simple Syndication-lezer, klikt op ‘Add Feed’ of ‘Subscribe’, en plakt de URL.

Zodra je feeds zijn toegevoegd, zal je Really Simple Syndication-lezer beginnen met het verzamelen van updates. Je kunt deze updates bekijken wanneer je maar wilt door je RSS-lezer te openen.

Gevorderde Gebruik van Really Simple Syndication

Hoewel het gebruik van een Really Simple Syndication-lezer vrij eenvoudig is, zijn er nog veel andere manieren waarop je Really Simple Syndication kunt gebruiken om je online ervaring te verbeteren.

 • Categorieën en Labels: De meeste RSS-lezers laten je feeds organiseren in categorieën of labels. Zo kun je bijvoorbeeld al je nieuwswebsites onder een ‘Nieuws’ label plaatsen, terwijl je blogs in een ‘Blogs’ categorie zet. Dit maakt het gemakkelijker om de inhoud te vinden die je op een bepaald moment wilt lezen.
 • Delen en Opslaan: Veel RSS-lezers hebben opties om interessante artikelen te delen op sociale media of om ze op te slaan voor later. Dit kan handig zijn als je iets vindt dat je wilt delen met je vrienden, of als je een artikel vindt dat je later meer in detail wilt lezen.
 • Aanpassen: Sommige RSS-lezers laten je ook de manier aanpassen waarop je je feeds bekijkt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een lijstweergave of een meer visuele kaartweergave, afhankelijk van wat je het gemakkelijkst vindt om te lezen.

Really Simple Syndication in de Toekomst

Hoewel Really Simple Syndication al enige tijd bestaat, blijft het een waardevolle technologie. Terwijl het internet blijft groeien en het aantal websites blijft toenemen, kan Really Simple Syndication je helpen het overzicht te bewaren en je te focussen op de inhoud die voor jou het belangrijkst is.

Bovendien zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in Really Simple Syndication-technologie, met nieuwe Really Simple Syndication-lezers en -diensten die regelmatig worden geïntroduceerd. Deze brengen nieuwe functies en verbeteringen, waardoor RSS nog nuttiger en makkelijker te gebruiken wordt.

Aan de slag!

Of je nu een fervent internetgebruiker bent die honderden websites volgt, of gewoon iemand die graag op de hoogte blijft van een paar favoriete blogs, Really Simple Syndication kan je online leven gemakkelijker maken. Het neemt het harde werk van het bijhouden van updates voor zijn rekening, zodat jij je kunt concentreren op het genieten van geweldige content. Probeer het vandaag nog uit en ontdek zelf de kracht van eenvoudig webcontent volgen!

Regenerate response

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top