skip to Main Content
URL Structuur

URL structuur

URL Structuur: Een Gids voor een Betere Website

Een URL, of Uniform Resource Locator, is het adres van een webpagina op internet. Een goede URL-structuur kan helpen bij het organiseren van je website, het verbeteren van de gebruikerservaring en het verbeteren van de SEO (Search Engine Optimization). In dit artikel gaan we dieper in op wat een URL-structuur is, waarom het belangrijk is, en hoe je een goede URL-hiërarchie kunt creëren.

Wat is een URL Structuur?

Een URL-structuur is de manier waarop de URL’s van je website zijn georganiseerd. Een goede URL-hiërarchie is logisch en gemakkelijk te begrijpen, zowel voor mensen als voor zoekmachines. Het bevat duidelijke categorieën en subcategorieën die aangeven waar een webpagina over gaat en waar het in de structuur van je website past.

Waarom is een URL Structuur Belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een URL-hiërarchie belangrijk is:

 • Organisatie: Een goede URL-structuur helpt om je website georganiseerd te houden en maakt het gemakkelijker voor bezoekers om de informatie te vinden die ze zoeken.
 • SEO: Zoekmachines zoals Google gebruiken de URL-structuur om te begrijpen waar een webpagina over gaat en hoe het past binnen de rest van je website. Een goede URL-structuur kan helpen om je SEO te verbeteren en hoger te scoren in zoekresultaten.
 • Gebruikerservaring: Een logische en gemakkelijk te begrijpen URL-structuur kan de gebruikerservaring verbeteren. Bezoekers kunnen aan de URL zien waar ze zich bevinden op je website en waar ze naartoe moeten om andere informatie te vinden.

Hoe Maak je een Goede URL Structuur?

Hier zijn enkele tips voor het creëren van een goede URL-hiërarchie:

 • Hou het Simpel: De beste URL-structuren zijn simpel en gemakkelijk te begrijpen. Vermijd het gebruik van onnodige woorden, letters of cijfers die het moeilijk maken voor mensen of zoekmachines om te begrijpen waar een webpagina over gaat.
 • Gebruik Sleutelwoorden: Inclusief sleutelwoorden in je URL’s kan helpen bij je SEO en het duidelijker maken voor bezoekers waar een webpagina over gaat. Kies voor elk van je webpagina’s een relevant sleutelwoord en zorg ervoor dat het in de URL wordt opgenomen.
 • Volg een Logische Structuur: Je URL-structuur moet een logische hiërarchie volgen, met categorieën en subcategorieën die laten zien hoe je webpagina’s met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld, als je een kledingwebsite hebt, kan een URL er zo uitzien: www.jouwwebsite.nl/kleding/herenkleding/jassen.
 • Gebruik Koppeltekens: Gebruik koppeltekens om woorden in je URL’s te scheiden. Dit maakt het gemakkelijker voor zowel mensen als zoekmachines om je URL’s te lezen en te begrijpen. Bijvoorbeeld: www.jouwwebsite.nl/tips-voor-tuinieren in plaats van www.jouwwebsite.nl/tipsvoortuinieren.
 • Vermijd Speciale Karakters: Probeer speciale karakters zoals “&”, “$”, “@”, “:”, “;” etc. in je URL’s te vermijden. Deze kunnen verwarring veroorzaken en problemen opleveren voor sommige browsers of zoekmachines.
 • Maak Gebruik van Folders: Folders, aangegeven door een “/” in de URL, kunnen helpen om je website te organiseren. Bijvoorbeeld: www.jouwwebsite.nl/blog/seo-tips geeft aan dat de pagina “seo-tips” een deel is van de “blog” categorie van je website.

Belang van Consistentie

Het is belangrijk om consistent te zijn in je URL-hiërarchie. Dit betekent dat je dezelfde stijl en hetzelfde format gebruikt voor al je URL’s. Als je bijvoorbeeld besluit om koppeltekens te gebruiken om woorden in je URL’s te scheiden, zorg er dan voor dat je dit voor alle URL’s doet. Consistentie helpt om je website georganiseerd te houden en maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om je site te crawlen.

Redirects en Broken Links

Soms moet je de URL van een pagina veranderen. Als je dit doet, is het belangrijk om een redirect in te stellen van de oude URL naar de nieuwe. Dit zorgt ervoor dat bezoekers die de oude URL gebruiken, automatisch worden doorverwezen naar de nieuwe pagina.

Ook is het belangrijk om te controleren op broken links – links die naar een niet-bestaande pagina leiden. Deze kunnen frustrerend zijn voor bezoekers en kunnen negatieve gevolgen hebben voor je SEO.

Aan de slag!

Een goede URL-hiërarchie is een cruciaal onderdeel van een effectieve website. Het helpt om je site georganiseerd te houden, verbetert de gebruikerservaring en kan je SEO een boost geven. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je een URL-hiërarchie creëren die zowel voor mensen als voor zoekmachines gemakkelijk te begrijpen en te navigeren is.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top