skip to Main Content
Externe Links

Externe links

Externe Links: Een Sleutel tot Succes op het Web

Heb je ooit gehoord van ‘externe links’, maar begrijp je niet wat ze betekenen? Je bent niet alleen! In dit artikel gaan we dieper in op wat external links zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Wat zijn Externe Links?

External links zijn links op je website die bezoekers naar andere websites leiden. Het tegenovergestelde hiervan zijn interne links, die bezoekers naar andere pagina’s op dezelfde website leiden.

Waarom zijn Links Belangrijk?

Deze links zijn belangrijk voor verschillende redenen:

 • SEO: Zoekmachines zoals Google gebruiken externe links om de kwaliteit en relevantie van je website te beoordelen. Websites met kwalitatieve externe links kunnen hoger scoren in zoekmachines.
 • Betrouwbaarheid: Door te linken naar betrouwbare en relevante bronnen, toon je aan je bezoekers dat je content betrouwbaar is.
 • Relaties: Externe links kunnen helpen om relaties op te bouwen met andere websites en organisaties in je branche.

Hoe Gebruik je deze Links?

Het op de juiste manier gebruiken van links kan wat lastig zijn. Hier zijn enkele tips:

 • Kies Kwalitatieve Bronnen: Link naar websites die betrouwbaar zijn en relevante informatie bieden. Dit kan helpen om de betrouwbaarheid van je eigen website te verhogen.
 • Wees Relevant: Zorg ervoor dat de websites waarnaar je linkt relevant zijn voor de content op je eigen pagina. Dit kan helpen om de ervaring van je bezoekers te verbeteren.
 • Gebruik de Juiste Anker Tekst: De ‘anker tekst’ is de tekst die je gebruikt om de link te maken. Deze tekst moet beschrijvend zijn en vertellen waar de link naartoe leidt.
 • Niet te Veel: Het is belangrijk om niet te veel externe links te gebruiken op één pagina. Te veel links kunnen afleiden en de ervaring van je bezoekers verminderen.

Wat zijn de Risico’s van Externe Links?

Het is ook belangrijk om de mogelijke risico’s van links te begrijpen:

 • Gebroken Links: Soms kan de pagina waarnaar je linkt veranderen of verwijderd worden, wat resulteert in een ‘gebroken link’. Gebroken links kunnen negatief zijn voor SEO en de ervaring van je bezoekers.
 • Spammy Links: Het linken naar ‘spammy’ of onbetrouwbare websites kan ook schadelijk zijn voor je SEO en de betrouwbaarheid van je website.

Hoe Voorkom je deze Risico’s?

Om deze risico’s te voorkomen, kun je de volgende stappen ondernemen:

 1. Controleer je Links: Controleer regelmatig je external links om ervoor te zorgen dat ze nog werken en relevant zijn.
 2. Gebruik Tools: Er zijn verschillende tools beschikbaar die kunnen helpen om gebroken links te vinden en te repareren.

Links en Social Media

External links zijn ook een belangrijk onderdeel van social media. Door naar je website te linken vanuit je social media profielen, kun je meer bezoekers naar je site leiden. Je kunt ook links gebruiken in je social media berichten om meer context te bieden of om bronnen te delen.

Hoe Meet je het Succes van je Links?

Het is ook belangrijk om te weten hoe je het succes van je externe links kunt meten. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van analytics tools, zoals Google Analytics. Deze tools kunnen je vertellen hoeveel mensen op je externe links klikken en hoeveel tijd ze op de gelinkte pagina doorbrengen. Dit kan je helpen om te begrijpen welke links het meest waardevol zijn voor je bezoekers en welke links misschien moeten worden aangepast.

Tips voor het Gebruiken van Externe Links

Hier zijn een paar extra tips voor het gebruik van externe links:

 • Gebruik Natuurlijke Taal: Probeer je anker tekst natuurlijk te laten klinken binnen je content. Dit maakt het aangenamer voor je bezoekers om te lezen.
 • Varieer je Anker Teksten: Gebruik verschillende anker teksten voor je links. Dit kan helpen om je content interessanter te maken en het kan ook goed zijn voor SEO.
 • Overweeg de Gebruikerservaring: Denk altijd aan je bezoekers wanneer je externe links gebruikt. De links moeten waarde toevoegen aan je content en de ervaring van je bezoekers verbeteren.

Aan de slag!

Externe links zijn een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om de kwaliteit en relevantie van je website te verbeteren. Door externe links op de juiste manier te gebruiken, kun je je SEO verbeteren, de betrouwbaarheid van je website verhogen en sterke relaties opbouwen in je branche. Vergeet niet om altijd te linken naar kwalitatieve, relevante bronnen en om je links regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat ze nog steeds werken en relevant zijn. Door deze best practices te volgen, kun je het meeste halen uit je links en je succes op het web vergroten.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top