skip to Main Content
Alt-Tags

Alt-Tags

Alt-Tags: Een Belangrijk Element in je Website

Een alt-tag, soms ook een alt-attribuut of alt-beschrijving genoemd, is een stukje tekst dat helpt om een afbeelding op een website te beschrijven. In dit artikel leer je wat alt-tags zijn, waarom ze belangrijk zijn, en hoe je ze goed kunt gebruiken op je website.

Wat is een Alt-Tag?

Een alt-tag is een korte beschrijving die je aan een afbeelding op je website kunt toevoegen. Deze beschrijving wordt niet op de website zelf weergegeven, maar is te zien als de afbeelding niet kan worden geladen, of door software die wordt gebruikt door mensen die niet in staat zijn om de afbeelding te zien.

Waarom zijn Alt-Tags Belangrijk?

Alt-tags zijn om verschillende redenen belangrijk:

 • Toegankelijkheid: Mensen met een visuele beperking kunnen speciale software gebruiken om de inhoud van een website te ‘lezen’. Deze software kan de alt-tags gebruiken om te beschrijven wat er op een afbeelding te zien is.
 • SEO: Zoekmachines kunnen de afbeeldingen op een website niet ‘zien’, maar ze kunnen wel de alt-tags lezen. Door alt-tags te gebruiken, kun je zoekmachines helpen om te begrijpen waar je afbeeldingen over gaan, wat kan bijdragen aan je SEO-inspanningen.
 • Technische problemen: Als een afbeelding om wat voor reden dan ook niet kan worden geladen, zal de alt-tag worden weergegeven. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker nog steeds een idee heeft van wat er op de afbeelding te zien zou moeten zijn.

Hoe Gebruik je Alt-Tags?

Om alt-tags effectief te gebruiken, volg je deze stappen:

 1. Voeg een Alt-Tag toe aan Elke Afbeelding: Het is belangrijk om elke afbeelding op je website een alt-tag te geven. Dit helpt om je website toegankelijk en SEO-vriendelijk te maken.
 2. Beschrijf de Afbeelding: De alt-tag moet een nauwkeurige en duidelijke beschrijving van de afbeelding geven. Probeer te beschrijven wat er letterlijk op de afbeelding te zien is.
 3. Gebruik Zoekwoorden: Als het relevant is, kun je zoekwoorden in je alt-tags opnemen. Dit kan helpen om je SEO te verbeteren. Maar let op: het is belangrijk dat de alt-tag nog steeds een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding geeft. Het toevoegen van zoekwoorden die niet relevant zijn kan worden gezien als ‘keyword stuffing’ en kan negatieve gevolgen hebben voor je SEO.
 4. Houd het Kort: Een alt-tag moet kort en bondig zijn. Probeer de beschrijving in minder dan 125 tekens te houden, omdat sommige screenreaders alleen de eerste 125 tekens lezen.
 5. Vermijd Overbodige Informatie: Het is niet nodig om in de alt-tag te zetten dat het een afbeelding is. Screenreaders zeggen al dat het een afbeelding is, dus het is overbodig om dit te herhalen.

Extra Tips voor Alt-Tags

Hoewel we de basis al hebben besproken, zijn er nog een paar extra tips die je kunnen helpen bij het gebruik van alt-tags:

 • Vermijd Dubbelgebruik: Probeer niet dezelfde alt-tag te gebruiken voor verschillende afbeeldingen. Elke afbeelding is uniek en heeft een eigen beschrijving nodig.
 • Gebruik geen Afbeeldingen als Tekst: Als je tekst als afbeelding op je website gebruikt, kan dit problemen veroorzaken. Screenreaders en zoekmachines kunnen de tekst op de afbeelding niet lezen. Als je echt tekst in een afbeelding moet gebruiken, zorg er dan voor dat de volledige tekst in de alt-tag staat.
 • Test je Alt-Tags: Het is een goed idee om je alt-tags te testen met screenreader software. Dit kan je helpen om te begrijpen hoe je alt-tags worden ervaren door mensen met een visuele beperking.

De Rol van Alt-Tags in SEO

Zoals we al hebben besproken, spelen alt-tags een belangrijke rol in SEO. Zoekmachines gebruiken alt-tags om te begrijpen waar de afbeeldingen op je website over gaan. Dit kan hen helpen om te bepalen waar je website over gaat en voor welke zoekwoorden je website relevant is.

Daarnaast kunnen alt-tags ook helpen om je afbeeldingen te laten verschijnen in de afbeeldingsresultaten van zoekmachines. Dit kan extra verkeer naar je website genereren.

In het algemeen is het belangrijk om in gedachten te houden dat alt-tags slechts één onderdeel zijn van SEO. Ze kunnen je SEO helpen verbeteren, maar ze zijn niet het enige dat telt. Het is belangrijk om een uitgebreide SEO-strategie te hebben die ook andere aspecten van SEO omvat, zoals het gebruik van zoekwoorden in je teksten, het optimaliseren van je meta-tags, het bouwen van links, en meer.

Aan de slag!

Alt-tags zijn een belangrijk element van je website. Ze dragen bij aan de toegankelijkheid van je site en kunnen je helpen om beter te scoren in zoekmachines. Het is belangrijk om elke afbeelding op je website een relevante en nauwkeurige alt-tag te geven. Door dit te doen, maak je je website beter voor alle bezoekers en voor zoekmachines.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top