skip to Main Content
Meta-Titel

Meta-Titel

Meta-Titel: De Naam van Je Webpagina

Heb je ooit de naam van een webpagina in de resultaten van een zoekmachine gezien? Dat is de meta-titel! In dit artikel leer je wat een meta-titel is, waarom het belangrijk is, en hoe je een goede meta-titel kunt schrijven.

Wat is een Meta-Titel?

Een meta-titel, ook wel ‘paginatitel’ genoemd, is de titel van een webpagina die in zoekmachines wordt getoond. Het is een soort korte beschrijving die mensen een idee geeft van waar je pagina over gaat voordat ze erop klikken. De paginatitel wordt meestal bovenaan de browser getoond als je een pagina opent, en ook in de tabbladen van je browser.

Waarom is een Meta-Titel Belangrijk?

Een paginatitel is om verschillende redenen belangrijk:

 • Zoekmachines: Een goede meta-titel kan helpen om je webpagina hoger te laten scoren in zoekmachines. Zoekmachines zoals Google kijken naar je meta-titel om te begrijpen waar je pagina over gaat.
 • Klikken: Een aantrekkelijke meta-titel kan mensen ertoe aanzetten om op je pagina te klikken wanneer ze deze zien in de resultaten van een zoekmachine. Dit kan meer verkeer naar je website brengen.
 • Begrip: Een duidelijke meta-titel helpt mensen om snel te begrijpen waar je pagina over gaat. Dit kan hen helpen om te beslissen of je pagina relevant is voor wat ze zoeken.

Hoe Schrijf je een Goede Meta-Titel?

Het schrijven van een goede paginatitel kan een beetje oefening vereisen, maar hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Wees Duidelijk en Nauwkeurig: Je paginatitel moet duidelijk maken waar je pagina over gaat. Vermijd vage of misleidende titels.
 2. Gebruik Zoekwoorden: Gebruik de woorden waarvan je denkt dat mensen ze zouden intypen in een zoekmachine om je pagina te vinden. Dit helpt zoekmachines om je pagina te koppelen aan die zoekwoorden.
 3. Houd het Kort: Een goede paginatitel is meestal niet langer dan 60 tekens. Dit komt omdat zoekmachines meestal alleen de eerste 60 tekens van een titel laten zien in de zoekresultaten.
 4. Wees Uniek: Elke pagina op je website moet een unieke paginatitel hebben. Dit helpt zoekmachines en mensen om te begrijpen dat elke pagina andere informatie bevat.
 5. Trek Aandacht: Gebruik woorden die de aandacht van mensen trekken en hen aansporen om op je pagina te klikken.

Voorbeelden van Goede Meta-Titels:

 • “10 Manieren om Energie te Besparen – Duurzame Tips”
 • “Hoe Bak je een Taart? – Stap-voor-Stap Gids”
 • “Alles wat je Moet Weten over SEO – De Complete Gids”

Hoe Voeg je een Meta-Titel toe aan Je Webpagina?

Nu je weet wat een meta-titel is en hoe je een goede kunt schrijven, is het tijd om te leren hoe je een meta-titel aan je webpagina toevoegt.

 • HTML: Als je vertrouwd bent met HTML (de taal waarin webpagina’s zijn geschreven), kun je je meta-titel toevoegen in de ‘head’ sectie van je HTML code. Het ziet er meestal zo uit: <title>Jouw Meta Titel Hier</title>.
 • Content Management Systeem (CMS): Als je een CMS zoals WordPress gebruikt om je website te beheren, kun je meestal je paginatitel toevoegen in de instellingen van je pagina of bericht. Elk CMS heeft zijn eigen manier om dit te doen, dus je moet mogelijk opzoeken hoe je dit doet voor het CMS dat je gebruikt.
 • SEO Plugin of Tool: Er zijn veel plugins en tools beschikbaar die het makkelijker maken om meta-titels toe te voegen aan je webpagina’s. Deze tools bieden vaak extra functies, zoals het tellen van tekens en het geven van SEO advies.

Veelgemaakte Fouten bij het Schrijven van Meta-Titels:

Hoewel het schrijven van meta-titels niet ingewikkeld hoeft te zijn, zijn er enkele veelgemaakte fouten die je moet proberen te vermijden.

 • Te Lang of Te Kort: Een meta-titel die te lang is, kan worden afgesneden in de zoekresultaten, terwijl een te korte titel mogelijk niet voldoende informatie biedt. Probeer je titel tussen 50-60 tekens te houden.
 • Geen Zoekwoorden: Het niet gebruiken van zoekwoorden in je meta-titel kan het moeilijker maken voor zoekmachines om je pagina te koppelen aan relevante zoekopdrachten.
 • Misleidende Titels: Een meta-titel die niet overeenkomt met de inhoud van de pagina kan bezoekers frustreren en zoekmachines in verwarring brengen.

Aan de slag!

Meta-titels zijn een klein maar krachtig onderdeel van een effectieve SEO strategie. Door te leren hoe je goede meta-titels schrijft en ze op de juiste manier aan je webpagina’s toevoegt, kun je je website optimaliseren voor zowel zoekmachines als bezoekers. Of je nu een beginnende website-eigenaar of een ervaren SEO specialist bent, een sterke beheersing van meta-titels kan je online succes een boost geven.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top