skip to Main Content
Meta-Tags

Meta-Tags

De Magie van Meta-Tags: Een Gids voor Beginners

Als je een website wilt die goed scoort in de zoekmachines, moet je iets weten over meta-tags. Maar wat zijn deze meta-elementen precies en waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel leer je wat meta-tags zijn, waarom ze belangrijk zijn, welke soorten er zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn Meta-Tags?

Meta-tags zijn kleine stukjes tekst die in de HTML-code van een webpagina staan. Ze geven zoekmachines zoals Google informatie over de inhoud van de pagina. Ze zijn niet zichtbaar voor mensen die je website bezoeken, maar zoekmachines gebruiken ze om te bepalen waar je pagina over gaat en hoe ze deze moeten rangschikken in de zoekresultaten.

Waarom zijn Meta-Elementen Belangrijk?

Meta-elementen zijn belangrijk om verschillende redenen:

 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Meta-elementen helpen zoekmachines om te begrijpen waar je pagina over gaat. Dit kan helpen om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten.
 • Click-through rate (CTR): Sommige meta-elementen , zoals de titel-tag en de meta-beschrijving, worden getoond in de zoekresultaten. Een goed geschreven titel en beschrijving kunnen mensen aanmoedigen om op jouw website te klikken.
 • Social media: Sommige meta-elementen , zoals Open Graph-tags, bepalen hoe je pagina wordt weergegeven wanneer deze wordt gedeeld op sociale media.

Soorten Meta-Tags

Er zijn verschillende soorten meta-elementen , waaronder:

 1. Title Tag. Dit is de titel van je webpagina. Ze worden getoond in de zoekresultaten en in het tabblad van je browser. De title tag moet kort en beschrijvend zijn en het hoofdonderwerp van je pagina bevatten.
 2. Meta Beschrijving. Dit is een korte samenvatting van de inhoud van je pagina. Het wordt getoond onder de titel in de zoekresultaten. De meta beschrijving moet interessant en aantrekkelijk zijn om mensen aan te moedigen op je link te klikken.
 3. Meta Keywords. Dit zijn de zoekwoorden waarop je wilt dat je pagina wordt gevonden. Deze tag wordt tegenwoordig echter niet meer gebruikt door de meeste zoekmachines, omdat het in het verleden werd misbruikt.
 4. Open Graph Tags. Deze tags bepalen hoe je pagina eruit ziet als deze wordt gedeeld op sociale media.

Hoe Gebruik je Meta-Tags?

Om meta-elementen te gebruiken, moet je ze in de HTML-code van je webpagina invoegen. Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

<head>
  <title>Jouw Pagina Titel</title>
  <meta name="description" content="Een korte beschrijving van je pagina">
  <meta name="keywords" content="je, zoekwoorden">
  <!-- Open Graph Tags -->
  <meta property="og:title" content="Jouw Pagina Titel">
  <meta property="og:description" content="Een korte beschrijving van je pagina">
  <meta property="og:image" content="URL_van_je_afbeelding">
</head>

Zorg ervoor dat je voor elke pagina op je website unieke webtags maakt. Dit helpt zoekmachines om elke pagina individueel te begrijpen en te indexeren.

Best Practices voor Meta-Tags

Hier zijn enkele tips voor het effectief gebruiken van webtags:

 • Wees Beschrijvend: Zorg ervoor dat je meta-elementen een nauwkeurige beschrijving geven van de inhoud op je pagina. Probeer belangrijke zoekwoorden op te nemen, maar vermijd het ‘stuffen’ van te veel zoekwoorden.
 • Houd het Kort: De title-tag en meta-beschrijving hebben een beperkte lengte in de zoekresultaten. Probeer je title-tag te houden rond 60 tekens en je meta-beschrijving rond 160 tekens om ervoor te zorgen dat ze volledig worden weergegeven.
 • Gebruik Unieke Tags: Vermijd het dupliceren van meta-elementen over meerdere pagina’s. Elke pagina op je website moet unieke meta-elementen hebben om een juiste indexering en rangschikking te verzekeren.

Veelvoorkomende Fouten om te Vermijden

Bij het gebruik van meta-elementen

, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden:

 • Het Missen van Meta-Elementen: Zorg ervoor dat elke pagina op je website ten minste een title-tag en een meta-beschrijving heeft.
 • Te Veel Zoekwoorden: Vermijd het ‘stuffen’ van te veel zoekwoorden in je meta-elementen. Dit kan worden gezien als spam door zoekmachines.
 • Duplicatie van Meta-Elementen: Vermijd het gebruik van dezelfde meta-elementen op meerdere pagina’s. Elke pagina moet unieke meta-elementen hebben.

Aan de slag!

Webtags zijn een essentieel onderdeel van SEO en kunnen een grote invloed hebben op hoe je website wordt gerangschikt in de zoekmachines. Door te begrijpen wat ze zijn, waarom ze belangrijk zijn, en hoe je ze effectief kunt gebruiken, kun je je website optimaliseren en meer verkeer en zichtbaarheid in de zoekresultaten bereiken. Vergeet niet om voor elke pagina op je website unieke en beschrijvende meta-tags te maken, en je bent op weg naar SEO-succes!

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top