skip to Main Content
Canonical Tag

Canonical Tag

Canonical Tag: Een Belangrijk Hulpmiddel voor SEO

Heb je ooit gehoord van de term “canonical tag”, maar weet je niet precies wat het betekent? In dit artikel gaan we het hebben over wat een canonical tag is, waarom het belangrijk is voor SEO en hoe je het kunt gebruiken op je website.

Wat is een Canonical Tag?

Een canonical tag is een stukje HTML-code dat je aan de broncode van een webpagina kunt toevoegen. Het vertelt zoekmachines als Google welke versie van een webpagina de “hoofd” of “canonieke” versie is. Dit is vooral nuttig als je vergelijkbare of identieke content hebt op meerdere pagina’s van je website.

Waarom zijn Canonical Tags Belangrijk?

Canonical tags zijn belangrijk voor SEO, de manier waarop je website wordt gevonden in zoekmachines. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Vermijden van Dubbele Content: Als je dezelfde content op meerdere pagina’s hebt, kunnen zoekmachines moeite hebben om te bepalen welke pagina ze moeten tonen in de zoekresultaten. Een canonical tag helpt hen te begrijpen welke pagina ze moeten tonen.
 • SEO Waarde: Door een canonical tag te gebruiken, kun je de SEO waarde van vergelijkbare pagina’s concentreren op één pagina. Dit kan helpen om die pagina hoger te laten scoren in zoekmachines.
 • Gebruikerservaring: Canonical tags helpen om de gebruikerservaring te verbeteren door ervoor te zorgen dat bezoekers de meest relevante en nuttige pagina zien.

Hoe Gebruik je Canonical Tags?

Om canonical tags te gebruiken, moet je deze stappen volgen:

 1. Identificeer Dubbele Content: Het eerste wat je moet doen, is het identificeren van dubbele of zeer vergelijkbare content op je website. Dit kan zijn omdat je dezelfde productinformatie hebt op verschillende pagina’s, of omdat je vergelijkbare artikelen hebt geschreven over hetzelfde onderwerp.
 2. Kies de Canonieke Versie: Beslis welke versie van je content de “canonieke” versie moet zijn. Dit moet de versie zijn die je het liefst in de zoekresultaten zou zien. Het is vaak de meest uitgebreide, informatieve en nuttige versie.
 3. Voeg de Canonical Tag toe: Voeg de canonical tag toe aan de HTML-broncode van elke niet-canonieke pagina. De tag ziet er zo uit: <link rel="canonical" href="https://www.jouwsite.nl/canonieke-pagina" />. Vervang https://www.jouwsite.nl/canonieke-pagina met de URL van je canonieke pagina.
 4. Test je Canonical Tags: Nadat je je canonical tags hebt toegevoegd, is het belangrijk om te controleren of ze correct werken. Je kunt dit doen met behulp van een SEO-tool of door de broncode van je pagina’s te controleren. Zorg ervoor dat elke canonical tag de juiste URL heeft en dat er geen fouten zijn in de code.
 5. Monitor je Resultaten: Nadat je je canonical tags hebt toegevoegd en getest, hou je je SEO-statistieken in de gaten om te zien of er veranderingen zijn. Het kan even duren voordat zoekmachines je wijzigingen oppikken, dus wees geduldig. Kijk of je verbeteringen ziet in je ranking, verkeer, of andere SEO-metingen.

Moet ik een canonical tag op elke pagina van mijn website plaatsen?

Het is een goede praktijk om een canonical tag op elke pagina te plaatsen, zelfs als er geen dubbele content is. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina de hoofdversie is en kan ook helpen om mogelijke toekomstige dubbele content problemen te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik meerdere canonical tags op één pagina heb?

Het hebben van meerdere canonical tags op één pagina kan verwarrend zijn voor zoekmachines en kan leiden tot onvoorspelbare resultaten. Het is het beste om maar één canonical tag per pagina te hebben.

Wat als ik een fout maak in mijn canonical tag?

Als je een fout maakt in je canonical tag, zoals het typen van een verkeerde URL, kan dit problemen veroorzaken voor je SEO. Het is belangrijk om je canonical tags zorgvuldig te controleren en te testen om ervoor te zorgen dat ze correct zijn.

Aan de slag!

Canonical tags zijn een essentieel onderdeel van een sterke SEO-strategie. Door ze correct te gebruiken, kun je dubbele content problemen oplossen, je SEO versterken, en een betere gebruikerservaring bieden. Vergeet niet om je canonical tags te testen en je resultaten te monitoren om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn. Met een beetje oefening kun je canonical tags meester worden en je website naar een hoger niveau tillen.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top