skip to Main Content
Duplicate Content

Duplicate Content

Duplicate Content: Wat Het Is en Hoe Het Te Vermijden

Heb je ooit gehoord van ‘duplicate content’, maar weet je niet precies wat het betekent? Maak je geen zorgen, in dit artikel gaan we uitleggen wat dubbele content is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt vermijden.

Wat is Duplicate Content?

Duplicate content betekent dat dezelfde of zeer vergelijkbare inhoud verschijnt op meer dan één plek op het internet. Dit kan op dezelfde website zijn of op verschillende websites. Zoekmachines, zoals Google, hebben moeite om te bepalen welke versie van de inhoud het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht, wat problemen kan veroorzaken.

Waarom is Duplicate Content een Probleem?

Dubbele content kan een probleem zijn om verschillende redenen:

 • SEO Problemen: Zoekmachines hebben moeite om te bepalen welke versie van de duplicate content ze moeten tonen in de zoekresultaten. Dit kan ervoor zorgen dat de verkeerde pagina wordt getoond, wat kan leiden tot minder verkeer naar je website.
 • Verminderde Gebruikerservaring: Duplicate content kan verwarrend zijn voor gebruikers. Als ze dezelfde inhoud op meerdere plaatsen zien, weten ze misschien niet welke de juiste is.
 • Mogelijke Sancties: In sommige gevallen kunnen zoekmachines websites die veel duplicate content hebben, straffen door hun ranking in de zoekresultaten te verlagen.

Hoe Duplicate Content te Vermijden?

Het is belangrijk om stappen te nemen om dubbele content te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Creëer Unieke Content: De beste manier om duplicate content te voorkomen is door unieke content te creëren. Zorg ervoor dat elke pagina op je website unieke en waardevolle inhoud biedt.
 • Gebruik 301 Redirects: Als je dezelfde inhoud op meerdere URL’s hebt, kun je een 301 redirect gebruiken om bezoekers en zoekmachines naar de juiste pagina te leiden.
 • Gebruik Canonical Tags: Een canonical tag vertelt zoekmachines welke versie van een pagina de ‘hoofd’-versie is. Dit kan nuttig zijn als je dezelfde inhoud op meerdere URL’s hebt.
 • Controleer Je Interne Links: Zorg ervoor dat je interne links naar de juiste pagina’s wijzen om duplicate content problemen te voorkomen.
 • Controleer je Website op Duplicate Content: Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je website te controleren op duplicate content, zoals Siteliner en Copyscape.

Hoe Duplicate Content Op Te Sporen

Als je vermoedt dat je website last kan hebben van dubbele content, is het belangrijk om dit te controleren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 • Gebruik Online Tools: Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om te controleren op duplicate content, zoals Copyscape of Siteliner. Deze tools scannen je website en identificeren eventuele duplicate content.
 • Handmatig Zoeken: Je kunt ook handmatig zoeken naar dubbele content. Kopieer een stukje tekst van je website en plak het in de zoekbalk van Google. Als er meerdere resultaten met dezelfde tekst verschijnen, heb je mogelijk duplicate content.
 • Google Search Console: Google Search Console heeft ook een tool om duplicate content te identificeren. Kijk naar de HTML-verbeteringen en controleer op duplicate meta-beschrijvingen en titeltags.

Wat Te Doen Als Je Duplicate Content Vindt?

Als je dubbele content op je website vindt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

 1. Herzie de Inhoud: Bekijk de dubbele content en probeer deze te herschrijven zodat deze uniek is. Zorg ervoor dat elke pagina op je website unieke en waardevolle informatie biedt.
 2. Verwijderen of Noindex: Als het herschrijven van de inhoud geen optie is, overweeg dan om de dubbele content te verwijderen of gebruik de noindex tag om zoekmachines te vertellen de pagina niet te indexeren.
 3. Gebruik 301 Redirects: Als je dubbele content hebt omdat dezelfde inhoud toegankelijk is via verschillende URL’s, kun je een 301 redirect gebruiken om alle verkeer naar de juiste URL te leiden.

Vooruit Kijken: Het Voorkomen van Toekomstige Dubbele Content

Het is niet genoeg om alleen de bestaande dubbele content op je website aan te pakken. Het is ook belangrijk om maatregelen te nemen om toekomstige dubbele content te voorkomen:

 • Wees Bewust van je Content: Probeer altijd unieke en originele content te creëren. Vermijd het herhalen van grote stukken tekst op verschillende pagina’s.
 • Wees Voorzichtig met Productbeschrijvingen: Als je een e-commerce site runt, probeer dan unieke productbeschrijvingen te schrijven in plaats van de beschrijving van de fabrikant te kopiëren.
 • Controleer Je Website Regelmatig: Maak er een gewoonte van om je website regelmatig te controleren op duplicate content. Zo kun je eventuele problemen vroeg opsporen en aanpakken.

Aan de slag!

Hoewel dubbele content een veelvoorkomend probleem kan zijn, is het ook een die redelijk makkelijk op te lossen is. Door je bewust te zijn van het probleem, regelmatig je website te controleren, en stappen te nemen om dubbele content te voorkomen en te corrigeren, kun je ervoor zorgen dat je website uniek, waardevol en aantrekkelijk blijft voor zowel zoekmachines als bezoekers.

Lees hier ook andere artikelen uit de categroie On-page SEO:

 • ARIA
  Toegankelijke Rijke Internet Toepassingen: ARIA Attributen Het internet is voor iedereen. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen zou toegang moeten hebben tot de informatie op het web. Helaas is het internet niet altijd…
 • WCAG
  Toegankelijkheid op het Web: Een Inleiding tot WCAG Het internet is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven geworden. Maar voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot online informatie en diensten. Daarom…
 • W3C
  W3C (World Wide Web Consortium): Het Begeleiden van Het Web Het internet is een verbazingwekkende plek vol met informatie en mogelijkheden. Maar heb je je ooit afgevraagd wie bepaalt hoe het web werkt? Dat is waar het World Wide Web…
 • Web accessibility
  Web accessibility: Zorg dat Iedereen Je Website Kan Gebruiken Heb je ooit nagedacht over hoe mensen met een handicap jouw website gebruiken? Webtoegankelijkheid, ook bekend als ‘web accessibility’, gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief…
 • Parallax Scrolling
  Parallax Scrolling: Een Moderne Webdesign Trend Vraag je je af wat parallax scrolling is? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top