skip to Main Content
Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek: Ontdek de beste woorden voor je website

Het kiezen van de juiste woorden voor je website is belangrijk. Deze woorden heten zoekwoorden. Zoekwoorden helpen mensen om jouw website te vinden. In dit artikel leer je alles over zoekwoordenonderzoek. Zoekwoordenonderzoek helpt je om de beste zoekwoorden voor je website te vinden.

Stap 1: Bedenk zoekwoordideeën

Begin met het bedenken van woorden die met jouw onderwerp te maken hebben. Schrijf alle ideeën op. Deze woorden kunnen breed of specifiek zijn. Denk aan woorden die je klanten zouden kunnen gebruiken als ze naar jouw producten of diensten zoeken.

Stap 2: Gebruik zoekwoordtools

Er zijn veel zoekwoordtools die je kunt gebruiken om nieuwe zoekwoorden te vinden. Deze tools laten je zien hoe vaak mensen naar deze woorden zoeken. Ze geven ook ideeën voor nieuwe zoekwoorden. Enkele populaire zoekwoordtools zijn Google Ads, Ahrefs en Ubersuggest.

Stap 3: Onderzoek de concurrentie

Kijk naar de websites van je concurrenten. Welke zoekwoorden gebruiken zij en welke termen missen ze nog? Dit kan je helpen om nieuwe zoekwoorden te vinden. Je kunt ook zien hoe moeilijk het is om met deze zoekwoorden te concurreren.

Stap 4: Kies de beste zoekwoorden

Nu je veel zoekwoorden hebt gevonden, moet je de beste kiezen. Kies zoekwoorden die veel worden gezocht en niet te veel concurrentie hebben. Deze zoekwoorden geven je de beste kans om hoog in de zoekresultaten te komen.

Stap 5: Groepeer zoekwoorden

Groepeer je zoekwoorden in thema’s. Dit helpt je om je website beter te organiseren. Het is ook handig voor het schrijven van teksten. Je kunt bijvoorbeeld een groep maken voor “goedkope schoenen” en een andere groep voor “schoenen voor kinderen”.

Stap 6: Kies zoekwoorden voor je webpagina’s

Gebruik de zoekwoorden die je hebt gevonden om je webpagina’s te verbeteren. Zet de zoekwoorden op de juiste plaatsen, zoals de titel, de kopjes en de tekst. Dit helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen.

Stap 7: Houd je resultaten bij

Het is belangrijk om je resultaten bij te houden. Kijk regelmatig naar je website om te zien of je meer bezoekers krijgt. Je kunt ook kijken of je hoger in de zoekresultaten komt. Zo kun je zien of je zoekwoorden goed werken.

Verschillende soorten zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Korte-tail zoekwoorden: Dit zijn korte woorden met veel zoekopdrachten. Ze hebben vaak veel concurrentie. Voorbeeld: “schoenen”.
 2. Long-tail zoekwoorden: Dit zijn langere woorden of zinnen met minder zoekopdrachten. Ze hebben minder concurrentie. Voorbeeld: “rode sportschoenen voor kinderen”.
 3. LSI-zoekwoorden: Dit zijn woorden die gerelateerd zijn aan je hoofdzoekwoord. Ze helpen zoekmachines om je website beter te begrijpen. Voorbeeld: als je hoofdzoekwoord “schoenen” is, kunnen LSI-zoekwoorden “laarzen”, “sandalen” en “sneakers” zijn.

Zoekwoordfouten om te vermijden

Er zijn enkele fouten die je moet vermijden bij het werken met zoekwoorden:

 1. Keyword stuffing: Dit betekent dat je te veel zoekwoorden in je tekst zet. Dit kan je website moeilijk leesbaar maken. Zoekmachines houden hier ook niet van.
 2. Keyword cannibalization: Dit gebeurt als je dezelfde zoekwoorden op meerdere pagina’s gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je pagina’s met elkaar concurreren in plaats van met andere websites.
 3. Het negeren van zoekwoordtrends: Soms veranderen de zoekwoorden die mensen gebruiken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe zoekwoorden en trends.

Tips voor het schrijven met zoekwoorden

 1. Keyword prominence: Zet je belangrijkste zoekwoorden aan het begin van je titel, kopjes en tekst. Dit helpt zoekmachines om ze beter te begrijpen.
 2. Keyword proximity: Houd je zoekwoorden dicht bij elkaar in de tekst. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om te zien dat ze gerelateerd zijn.
 3. Keyword density: Gebruik je zoekwoorden niet te veel of te weinig in je tekst. Een goede richtlijn is om je hoofdzoekwoord ongeveer 1-3% van je tekst te laten zijn.

Extra hulp: zoekwoordtools

Er zijn veel zoekwoordtools die je kunnen helpen bij je zoekwoordenonderzoek. Hier zijn enkele populaire tools:

 1. Google Ads: Deze tool is gratis en geeft je veel informatie over zoekwoorden. Je kunt zien hoe vaak mensen zoeken naar bepaalde woorden en hoeveel concurrentie er is.
 2. Ahrefs: Dit is een betaalde tool die veel functies heeft. Het kan je helpen om nieuwe zoekwoorden te vinden en je concurrenten te onderzoeken.
 3. Ubersuggest: Dit is een gratis tool die je helpt om nieuwe zoekwoordideeën te vinden. Het geeft je ook informatie over zoekvolume en concurrentie.

Aan de slag!

Zoekwoordenonderzoek is belangrijk voor het succes van je website. Het helpt je om de juiste woorden te kiezen die je doelgroep gebruikt om te zoeken naar jouw producten of diensten. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je de beste zoekwoorden voor je website vinden en gebruiken. Vergeet niet om je resultaten bij te houden en je zoekwoorden regelmatig bij te werken. Zo blijft je website succesvol en groeit het aantal bezoekers. Veel succes met je zoekwoordenonderzoek!

Lees hier ook andere artikelen uit de categorie Zoekwoordonderzoek en strategie:

 • Keyword difficulty
  Keyword Difficulty: De Mate van Concurrentie Op Een Zoekterm Keyword difficulty, of zoekwoordmoeilijkheid, is een maatstaf die laat zien hoe moeilijk het is om met een bepaald zoekwoord hoog te scoren in zoekmachines zoals Google. Het kiezen van de juiste…
 • Keyword Generator Tools
  Keyword Generator Tools: Ontdek Nieuwe Zoekwoorden voor Je Website Het vinden van de juiste zoekwoorden is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Keyword generator tools helpen je bij het ontdekken van nieuwe zoekwoorden om je website beter te laten presteren…
 • Keyword Gap Analysis
  Keyword Gap Analysis: Vind zoekwoordkansen voor jouw website Keyword gap analysis, ook wel bekend als zoekwoordkloofanalyse, trefwoordgatanalyse, zoekwoordverschilanalyse of zoekwoordconcurrentieanalyse, is een belangrijk proces in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het helpt je om zoekwoordkansen te identificeren door de zoekwoorden van je concurrenten…
 • Keyword Proximity
  Keyword proximity: Het belang van zoekwoordafstand Keyword proximity is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het gaat over de afstand tussen gerelateerde zoekwoorden op een webpagina. In dit artikel leer je wat zoekwoordafstand is, waarom het belangrijk is en hoe…
 • Keyword Prominence
  Keyword Prominence: Het belang van zoekwoordplaatsing Keyword prominence is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat gaat over de zichtbaarheid en belangrijkheid van zoekwoorden op een webpagina. In dit artikel leer je wat keyword prominence is, waarom het belangrijk is…
 • Keyword Stuffing
  Keyword Stuffing: Wat is het en hoe voorkom je het? Keyword stuffing is een verouderde en ongewenste zoekmachineoptimalisatie (SEO) techniek waarbij een webpagina te veel dezelfde zoekwoorden bevat. In dit artikel leer je wat overmatig zoekwoordgebruik is, waarom het slecht…
 • Keyword Cannibalization
  Keyword Cannibalization: Wat is het en hoe los je het op? Keyword cannibalization is een probleem dat kan ontstaan bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) wanneer meerdere pagina’s op je website concurreren voor hetzelfde zoekwoord. In dit artikel leer je wat zoekterm canibalisatie…
 • LSI keywords
  LSI Keywords: Wat zijn ze en hoe gebruik je ze? LSI keywords, of Latent Semantic Indexing keywords, zijn zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp van je content. In dit artikel leer je wat LSI zoektermen zijn, waarom ze belangrijk…
 • Short tail zoekwoorden
  Short tail zoekwoorden: wat ze zijn en hoe ze je website kunnen helpen Short tail (korte) zoekwoorden zijn algemene zoektermen die vaak worden gezocht. In dit artikel leer je wat short tail zoektermen zijn, waarom ze belangrijk zijn voor je…
 • Long tail zoekwoorden
  Long tail zoekwoorden: hoe je ze kunt gebruiken voor een betere vindbaarheid Long tail zoekwoorden (of long tail keywords) zijn langere en specifiekere zoektermen die minder vaak worden gezocht dan korte en algemene keywords. In dit artikel leer je wat…
 • Zoekwoorddichtheid
  Zoekwoorddichtheid: Hoe je de juiste balans vindt voor je website Zoekwoorddichtheid (of keyword density) is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het gaat over hoe vaak je een zoekwoord in je tekst gebruikt. In dit artikel leer je alles over…
 • Zoekwoordenonderzoek
  Zoekwoordenonderzoek: Ontdek de beste woorden voor je website Het kiezen van de juiste woorden voor je website is belangrijk. Deze woorden heten zoekwoorden. Zoekwoorden helpen mensen om jouw website te vinden. In dit artikel leer je alles over zoekwoordenonderzoek. Zoekwoordenonderzoek…
 • Zoektermen
  Zoektermen: Eenvoudige Uitleg en Tips Als je een website hebt, wil je waarschijnlijk dat mensen het kunnen vinden. Zoektermen of Keywords zijn belangrijk om dit te laten gebeuren. In deze tekst leer je wat zoektermen zijn, waarom ze belangrijk zijn,…
 • Zoekwoordstrategie
  Zoekwoordstrategie: Eenvoudige Uitleg en Stappen Als je een website of blog hebt, wil je waarschijnlijk dat mensen het kunnen vinden. Een manier om dit te doen is door te zorgen dat je website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top