skip to Main Content
Long Tail Zoekwoorden

Long tail zoekwoorden

Long tail zoekwoorden: hoe je ze kunt gebruiken voor een betere vindbaarheid

Long tail zoekwoorden (of long tail keywords) zijn langere en specifiekere zoektermen die minder vaak worden gezocht dan korte en algemene keywords. In dit artikel leer je wat long tail keywords zijn, waarom ze belangrijk zijn voor je website, en hoe je ze kunt gebruiken om meer bezoekers te krijgen.

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Long tail zoektermen zijn zoekwoorden die uit drie of meer woorden bestaan. Ze zijn specifieker en gerichter dan korte zoekwoorden. Voorbeeld: in plaats van “schoenen” (een kort zoekwoord) kun je “rode leren dameslaarzen” (een long tail zoekwoord) gebruiken.

Waarom zijn long tail zoektermen belangrijk?

Er zijn een paar redenen waarom long tail keywords belangrijk zijn voor je website:

 • Minder concurrentie: Omdat long tail zoektermen specifieker zijn, hebben ze meestal minder concurrentie. Dit betekent dat het makkelijker is om hoger in de zoekresultaten te komen.
 • Betere conversie: Bezoekers die long tail zoektermen gebruiken, weten vaak al beter wat ze zoeken. Dit betekent dat ze sneller iets zullen kopen of een actie zullen ondernemen op je website.
 • Meer zoekwoorden: Er zijn veel meer long tail zoektermen dan korte zoekwoorden. Dit betekent dat er veel kansen zijn om je website beter vindbaar te maken.

Hoe vind je long tail keywords?

Er zijn verschillende manieren om long tail keywords te vinden:

 1. Gebruik zoekwoordtools: Er zijn veel zoekwoordtools die je kunnen helpen bij het vinden van long tail keywords. Voorbeelden zijn Google Ads, Ahrefs en Ubersuggest. Deze tools geven je ideeën voor long tail keywords en laten je zien hoe vaak ze worden gezocht.
 2. Kijk naar je concurrenten: Bekijk de websites van je concurrenten en let op de zoekwoorden die zij gebruiken. Dit kan je ideeën geven voor je eigen long tail keywords .
 3. Gebruik Google Suggest: Als je een zoekwoord typt in Google, krijg je automatisch suggesties voor gerelateerde zoekwoorden. Dit zijn vaak long tail keywords .

Hoe gebruik je long tail zoektermen op je website?

Nu je long tail keywords hebt gevonden, is het tijd om ze te gebruiken op je website. Hier zijn enkele tips:

 • Maak specifieke pagina’s: Maak een aparte pagina voor elk belangrijk long tail zoekwoord. Dit helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen.
 • Gebruik long tail zoekwoorden in je titels en kopjes: Dit helpt zoekmachines en bezoekers om te zien waar je pagina over gaat.
 • Schrijf kwalitatieve content: Zorg ervoor dat je content interessant en informatief is. Gebruik je long tail zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst.
 • Gebruik long tail zoektermen in meta-descriptions en alt-teksten: Dit helpt zoekmachines om je website beter te begrijpen en kan je helpen om hoger te komen in de zoekresultaten.
 • Combineer long tail zoekwoorden met andere SEO-technieken: Gebruik long tail zoekwoorden samen met andere SEO-strategieën, zoals interne en externe linkbuilding, technische SEO en lokale SEO.
 • Update je content regelmatig: Zorg ervoor dat je content up-to-date blijft en voeg regelmatig nieuwe long tail zoekwoorden toe. Dit helpt je website om beter vindbaar te blijven.
 • Maak een blog: Een blog is een geweldige manier om long tail zoekwoorden te gebruiken. Schrijf artikelen over specifieke onderwerpen die gerelateerd zijn aan je long tail zoekwoorden. Dit helpt je om meer bezoekers te krijgen en je website beter vindbaar te maken.

Voor- en nadelen van long tail zoekwoorden

Er zijn enkele voor- en nadelen van het gebruik van long tail zoektermen op je website:

Voordelen:

 • Minder concurrentie: Omdat long tail zoektermen specifieker zijn, is er meestal minder concurrentie. Dit maakt het makkelijker om hoger in de zoekresultaten te komen.
 • Betere conversie: Bezoekers die long tail zoektermen gebruiken, weten vaak al beter wat ze zoeken. Hierdoor zullen ze sneller iets kopen of een actie ondernemen op je website.
 • Meer mogelijkheden: Er zijn veel meer long tail zoektermen dan korte zoekwoorden. Dit betekent dat er veel kansen zijn om je website beter vindbaar te maken.

Nadelen:

 • Minder zoekvolume: Long tail zoektermen worden minder vaak gezocht dan korte zoekwoorden. Dit betekent dat je misschien minder bezoekers krijgt per zoekwoord.
 • Meer werk: Het kan meer tijd en moeite kosten om long tail zoekwoorden te vinden en te gebruiken op je website.

Aan de slag!

Long tail zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze kunnen je helpen om je website beter vindbaar te maken en meer bezoekers te krijgen. Door long tail keywords op de juiste manier te gebruiken, kun je profiteren van minder concurrentie en betere conversie.

Zorg ervoor dat je long tail keywords combineert met andere SEO-strategieën en focus altijd op het schrijven van kwalitatieve en interessante content. Zo zullen zowel zoekmachines als bezoekers je website waarderen, en zal je website succesvol zijn.

Lees hier ook andere artikelen uit de categorie Zoekwoordonderzoek en strategie:

 • Keyword difficulty
  Keyword Difficulty: De Mate van Concurrentie Op Een Zoekterm Keyword difficulty, of zoekwoordmoeilijkheid, is een maatstaf die laat zien hoe moeilijk het is om met een bepaald zoekwoord hoog te scoren in zoekmachines zoals Google. Het kiezen van de juiste…
 • Keyword Generator Tools
  Keyword Generator Tools: Ontdek Nieuwe Zoekwoorden voor Je Website Het vinden van de juiste zoekwoorden is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Keyword generator tools helpen je bij het ontdekken van nieuwe zoekwoorden om je website beter te laten presteren…
 • Keyword Gap Analysis
  Keyword Gap Analysis: Vind zoekwoordkansen voor jouw website Keyword gap analysis, ook wel bekend als zoekwoordkloofanalyse, trefwoordgatanalyse, zoekwoordverschilanalyse of zoekwoordconcurrentieanalyse, is een belangrijk proces in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het helpt je om zoekwoordkansen te identificeren door de zoekwoorden van je concurrenten…
 • Keyword Proximity
  Keyword proximity: Het belang van zoekwoordafstand Keyword proximity is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het gaat over de afstand tussen gerelateerde zoekwoorden op een webpagina. In dit artikel leer je wat zoekwoordafstand is, waarom het belangrijk is en hoe…
 • Keyword Prominence
  Keyword Prominence: Het belang van zoekwoordplaatsing Keyword prominence is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat gaat over de zichtbaarheid en belangrijkheid van zoekwoorden op een webpagina. In dit artikel leer je wat keyword prominence is, waarom het belangrijk is…
 • Keyword Stuffing
  Keyword Stuffing: Wat is het en hoe voorkom je het? Keyword stuffing is een verouderde en ongewenste zoekmachineoptimalisatie (SEO) techniek waarbij een webpagina te veel dezelfde zoekwoorden bevat. In dit artikel leer je wat overmatig zoekwoordgebruik is, waarom het slecht…
 • Keyword Cannibalization
  Keyword Cannibalization: Wat is het en hoe los je het op? Keyword cannibalization is een probleem dat kan ontstaan bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) wanneer meerdere pagina’s op je website concurreren voor hetzelfde zoekwoord. In dit artikel leer je wat zoekterm canibalisatie…
 • LSI keywords
  LSI Keywords: Wat zijn ze en hoe gebruik je ze? LSI keywords, of Latent Semantic Indexing keywords, zijn zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp van je content. In dit artikel leer je wat LSI zoektermen zijn, waarom ze belangrijk…
 • Short tail zoekwoorden
  Short tail zoekwoorden: wat ze zijn en hoe ze je website kunnen helpen Short tail (korte) zoekwoorden zijn algemene zoektermen die vaak worden gezocht. In dit artikel leer je wat short tail zoektermen zijn, waarom ze belangrijk zijn voor je…
 • Long tail zoekwoorden
  Long tail zoekwoorden: hoe je ze kunt gebruiken voor een betere vindbaarheid Long tail zoekwoorden (of long tail keywords) zijn langere en specifiekere zoektermen die minder vaak worden gezocht dan korte en algemene keywords. In dit artikel leer je wat…
 • Zoekwoorddichtheid
  Zoekwoorddichtheid: Hoe je de juiste balans vindt voor je website Zoekwoorddichtheid (of keyword density) is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het gaat over hoe vaak je een zoekwoord in je tekst gebruikt. In dit artikel leer je alles over…
 • Zoekwoordenonderzoek
  Zoekwoordenonderzoek: Ontdek de beste woorden voor je website Het kiezen van de juiste woorden voor je website is belangrijk. Deze woorden heten zoekwoorden. Zoekwoorden helpen mensen om jouw website te vinden. In dit artikel leer je alles over zoekwoordenonderzoek. Zoekwoordenonderzoek…
 • Zoektermen
  Zoektermen: Eenvoudige Uitleg en Tips Als je een website hebt, wil je waarschijnlijk dat mensen het kunnen vinden. Zoektermen of Keywords zijn belangrijk om dit te laten gebeuren. In deze tekst leer je wat zoektermen zijn, waarom ze belangrijk zijn,…
 • Zoekwoordstrategie
  Zoekwoordstrategie: Eenvoudige Uitleg en Stappen Als je een website of blog hebt, wil je waarschijnlijk dat mensen het kunnen vinden. Een manier om dit te doen is door te zorgen dat je website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top